رویکرد اجتماعی - اقتصادی به احیای دریاچه ارومیه
اقدامات ستاد احیای دریاچه ارومیه برای افزایش تراز آب دریاچه ارومیه را میتوان به دو بخش اقدامات سازهای (با هدف اصلی افزایش آب ورودی به دریاچه) و اقدامات اجتماعی (با هدف کاهش پایدار مصرف آب در بخش کشاورزی) تقسیم کرد. در ارتباط با فعالیتهایی که ستاد احیای دریاچه ارومیه تاکنون در راستای کاهش پایدار مصرف آب در بخش کشاورزی، انجام داده است میتوان به ابلاغ مصوبه کاهش سالانه ۸ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی اشاره کرد؛ در این ابلاغیه از دستگاههای اجرایی خواسته شده است که در این راستا اقدام کنند.
تجربه دو سال گذشته نشان میدهد که در عمل، انتظارات ستاد احیا محقق نشده است. از طرفی بیشتر مصرف آب بخش کشاورزی حوضه آبریز دریاچه ارومیه از آبهای زیرزمینی و چاههای مجاز و غیرمجازی است که در عمل کنترل چندانی از سوی دولت بر آنها وجود ندارد. از طرف دیگر توان دولت برای مواجهه با خواست و تمایلات جامعه برای مصرف آب بیشتر، ناچیز است و به همین علت در عمل نمیتواند به مواجهه با آن بپردازد. مضاف بر این موارد، دستگاههای دولتی نیز معمولا خواستهها، تمایلات و منافعی متضاد با کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی دارند.
به همین جهت ستاد احیای دریاچه ارومیه با بازنگری در روش خود برای کاهش پایدار مصرف آب و با مشاورههای «پژوهشکده سیاستگذاری علم، فناوری و صنعت دانشگاه صنعتی شریف» روشهایی اجتماعی که با تعامل بیشتر جامعه و آشنایی با خواستهها و منافع آنها همراه است را انتخاب کرد. این رویکرد جدید برنامه اصلی “کمیته فرهنگی - اجتماعی ستاد احیا” با مدیریت آقای دکتر روحالله حمیدیمطلق و پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه شریف است که در قالب پروژههای سیاستگذاری توسعه منطقهای پایدار، در دو منطقه پایلوت و برنامه اشتغال و معیشت با رویکرد زنجیره ارزش انجام میشود. در این یادداشت به شرح فعالیتهای ذیل این موضوع پرداخته میشود.
- ۰ نظر
- ۲۷ مهر ۹۵ ، ۱۷:۲۱