گروه نوآوری و کسب و کار اجتماعی

زیر مجموعه پژوهشکده سیاست گذاری دانشگاه شریف

گروه نوآوری و کسب و کار اجتماعی

زیر مجموعه پژوهشکده سیاست گذاری دانشگاه شریف

گروه نوآوری و کسب و کار اجتماعی

پژوهشگران عضو گروه نوآوری و کسب و کار اجتماعی پژوهشکده سیاست گذاری دانشگاه صنعتی شریف، اینجا از فکرها و دل نوشته هایشان راجع به فعالیت ها و هدف های گروه می گویند. مطالب منعکس شده در این وبلاگ، به هیچ وجه منعکس کننده دیدگاه رسمی گروه نیست و بیان کننده نظرات شخصی نویسندگان است.
برای ارتباط با ما به این آدرس ایمیل بزنید:
socialristip@gmail.com

کانال تلگرام کسب و کار اجتماعی

سامانه آموزشی سرو

خبرنامه کارآفرینی اجتماعی حرکت

خبرنامه حرکت یک

شماره های پیشین

به فهرست دریافت کنندگان خبرنامه کارآفرینی اجتماعی «حرکت» بپیوندید.

عضویت در خبرنامه

قنوات رگ‌های حیات گلباف

پنجشنبه, ۲۳ شهریور ۱۳۹۶، ۰۷:۳۱ ب.ظ

استان کرمان با مساحت 182 هزار کیلومترمربع (11 درصد از کل مساحت کشور) پهناورترین استان ایران می‌­باشد. به استناد آمار شرکت سهامی آب منطقه‌­ای استان کرمان، 2391 رشته قنات در این استان وجود دارد. از این تعداد قنات 375 میلیون مترمکعب آب استخراج شده که 6 درصد از میزان برداشت­‌های کل آب از منابع زیرزمینی را شامل می‌­شود.

بخش گلباف، با جمعیت 14473 نفر (بر اساس آماربرداری سال 1395)، به عنوان بخشی از شهرستان کرمان در فاصله 110 کیلومتر از شهر کرمان قرار دارد. بر اساس آماربرداری سال 1390، در این بخش حدود 18 قنات فعال وجود دارد که سالانه 3 میلیون مترمکعب آورد برای بخش گلباف دارند. به جز 5 قنات که 90 درصد آوردشان را برای کشاورزی در نظر گرفته‌­اند، مابقی قنوات، تقریبا تمامی آورد خود را به سیراب کردن باغات و مزارع کشاورزی اختصاص داده‌­اند. این آمارها وابستگی شدید کشاورزی _که نقش بسیار مهمی را در تولید و اشتغال منطقه دارد_ را به آب قنوات نشان می‌­دهد.


قنات خندق

دهانه قنات خندق در گلباف

بلندترین قنات بخش گلباف، قنات حوض با طول 3500 متر و مادر چاهی به عمق 35 متر می­‌باشد. قنوات شهر گلباف علاوه بر سیراب کردن زمین­‌های کشاورزی، نقش بسیار مهمی را در تلطیف هوای شهر نیز برعهده دارند و گفتنی است که در مسیر جاری بودن آب­‌ها، دامداران نیز از آن بهره جسته و دام‌­های خود را سیراب می­‌کنند.

با توجه به نکات اندک گفته شده در خصوص قنوات بخش گلباف، اهمیت این سازه‌­ها در پایداری بخش بسیار ملموس است. متاسفانه در سال­‌های گذشته توجه کافی به لایروبی و حفاظت از قنوات نشده و نظام­‌های بهره‌برداری سنتی نیز با توجه به افزایش نفوذ و نظارت دولت در منابع آب، به نوعی خود را مسئول لایروبی و بهره‌برداری از قنوات نمی­‌دانند. به بیان اکثر مردمان منطقه، آب قنوات نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده است. این کاهش آورد می­‌تواند نشات گرفته از افزایش تقاضا و مصرف آب در بالادست و کاهش آورد در پایین‌دست، کاهش بارندگی و یا عدم لایروبی قنوات و تخریب آن­‌ها باشد. به هرحال اگر هر یک از موارد بالا و یا هر سه مورد دخیل باشند، نیاز است بیش از پیش برای حفظ قنوات بخش گلباف کوشید.

  • سعید طالع شایان

قنات

مدیریت منابع آب

گلباف من

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی